TABOR S PTIČJE PERSPEKTIVE - P. STROUHAL
VZPETINE NAD TABOROM - U. LEDINEK
SONCE ZLATI SPODNJO KAPLO
POGLED IZ OJSTRIŠKE VASI
STRAŽARJI KRVAVICE IN ČEMŠENIŠKE PLANINE
TRAVNIKI OJSTRIŠKE VASI
OBČINA TABOR
.. prav lepa je šentjurska fara, še lepši je šentjurski zvon ..
  • Kultura
24. november 2021
Saša Zidanšek Obreza
15. SEZONA BRANJA ODRASLIH "SAVINJČANI BEREMO 2021/22"

20. novembra, tako kot že zadnjih 15 let, začenjamo novo sezono branja za odrasle SAVINJČANI BEREMO. Upamo, da boste na seznamu bralnih predlogov našli knjige, ki se bodo prijetno zapisale v vaš spomin. Prepričana sem, da vas bo mnogo knjig nagovorilo in povabilo k branju. Izbirali smo skrbno in izbrali premišljeno. Ponujamo vam različne žanre, spomnimo vas na nekatere dogodke, poklanjamo se nekaterim jubilejem …

Posebno pozornost torej posvečamo BRANJU – bralni kulturi in bralni pismenosti. Morda bo treba na kakšno knjigo malce počakati, a vedno ste bili strpni, zato vem, da boste tudi letos. Če pa so vam blizu e-knjige, vas vabim, da vstopite na portal Biblos. Veliko knjig, ki jih ponujamo v branje, je na voljo tudi v elektronski obliki.

Ob tej priložnosti se vam zahvaljujem, ker z razumevanjem spremljate vse spremembe, ki se zadnji dve leti dogajajo v knjižnici: odprto, zaprto, stično, brezstično, PCT, maske … Upam, da vas bomo najpozneje spomladi končno spet smeli prepustiti užitku, ki ga prebujajo sprehod med policami, brskanje po knjigah in branje v čitalnicah.

Medobčinska splošna knjižnica Žalec je ena izmed 58 splošnih knjižnic, ki delujejo v Sloveniji. Vse so dostopne vsem prebivalcem, trenutno žal ob izpolnjevanju pogoja PCT. Svoje storitve ponujajo tako v obliki osebnega pristopa kot tudi prek različnih digitalnih platform, kot so videovsebine, izobraževanja in predavanja po spletu. Splošne knjižnice imajo pomembno vlogo v življenju vseh članov družbe, da razvijajo lastne sposobnosti pri branju, pismenosti, ustvarjalnosti, uporabi sodobnih tehnologij, iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, učenju in pridobivanju znanja, spoznavajo različne avtorje in leposlovna dela ter pridobivajo dodatna znanja o aktualnih temah v družbi.

Branje pripomore k boljšemu spominu in osredotočenosti, k razvoju domišljije in ne nazadnje tudi k sprostitvi. Številne knjižnične zbirke so v knjižnicah namenjene določenim ciljnim skupinam, tudi ranljivim skupinam, kot so starejši, slepi in slabovidni, ter vsem tistim, ki jim je zaradi različnih razlogov dostop do knjižničnih storitev otežen oziroma jim branje predstavlja težavo ali pa preprosto ne najdejo časa za branje. Ti lahko izbirajo med pestro ponudbo zvočnih knjig, ki so prek knjižnice v elektronski obliki brezplačno dostopne v aplikaciji Audibook ali pa kot zgoščenke v prostorih knjižnic.

Živimo in delamo v času, ko je zaupanje najpomembnejša vrednota, ki pomirja in obenem odpira možnosti za prihodnost. Hvala za jasno izražena dejanja, s katerimi potrjujete, da zaupate knjižnicam, knjigam in nam, zaposlenim.

Čas, v katerem živimo, je zelo poseben, a knjiga si je izborila posebno mesto. Še vedno ostaja nepogrešljivo sredstvo za krepitev duha in uma.

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic, je ob letošnjem praznovanju povedala: »Rdeča nit letošnjega Tedna splošnih knjižnic je zelo preprosta, pa neizmerno pomembna. To je BRANJE. Čas, v katerem živimo, je pokazal, kako zelo pomembno je brati: zato, da smo pismeni in se učimo, da smo sočutni in spoštljivi, da znamo razmišljati in izraziti svoje misli, da krajšamo čas našim bližnjim in sebi, da spoznavamo svetove, ki jih ne bi nikoli obiskali, in ljudi, ki jih nikoli ne bi srečali. Branje je pomembno zaradi vsega naštetega, predvsem pa zato, da ostanemo ljudje.«

Pazite nase in ostanite zdravi, spoštovani bralke in bralci. Obiščite knjižnico, ki vam je najljubša ali najbližja. Imate možnost izbire – v Spodnji Savinjski dolini je kar 11 knjižnic. Mi smo tu za vas. S knjigo bosta samota in osamljenost močno odrinjeni. Odrinjene bodo tudi misli, ki jih rojevajo in spodbujajo razmere. Odrinjena bosta tudi nestrpnost in sovraštvo, ki se nenadzorovano vsiljujeta med nas.

Tudi to, kar se nam dogaja zadnji dve leti, bo mimo. Ostal bo grenak spomin. Ker pa nas življenje ves čas brusi in s tem krepi, smo se zagotovo marsičesa naučili, morda začeli kaj bolj ceniti in se še bolj veseliti življenja.

Dvomim, da bi preprečili in/ali ustavili vojne in epidemije, če bi več brali. Vem pa, da s knjigami ustvarimo trenutke, za katere nam ni nikoli žal.

In nenazadnje: BRANJE je odlična prostočasna dejavnost, ki nič ne stane, a veliko daje.

Dragi in spoštovani bralke in bralci, hvala, ker verjamete v moč knjig, in hvala, ker so knjižnice vaša ljuba, zaupanja vredna zatočišča.

Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec

#knjiznicazalec #savinjcaniberemo #20november #dansplosnihknjiznic #radberem #radimamknjige #radimamknjiznico #braslovce #polzela #prebold #tabor #vransko #zalec