JUTRO V TABORU
CERKEV SV. JURIJA
TABOR S PTIČJE PERSPEKTIVE - P. STROUHAL
VZPETINE NAD TABOROM - U. LEDINEK
SONCE ZLATI SPODNJO KAPLO
POGLED IZ OJSTRIŠKE VASI
STRAŽARJI KRVAVICE IN ČEMŠENIŠKE PLANINE
TRAVNIKI OJSTRIŠKE VASI
OBČINA TABOR
.. prav lepa je šentjurska fara, še lepši je šentjurski zvon ..
  • Kultura
17. november 2015
Alenka Kreča Šmid
Ashrami v Indiji

Edinstvena pot doživetja Indije in vzhodne modrosti vodi skozi ashrame – posebna duhovna in družbena okolja. S temi uvodnimi besedami je začel predavanje Ashrami v Indiji Danilo Jesenik. Strokovnega potopisnega predavanja, ki smo ga v ponedeljek, 9. 11. 2015, organizirali v Medobčinski splošni knjižnici Žalec, se je udeležilo lepo število obiskovalcev, ki jih Indija, skrivnostna in ekstremov polna dežela, še posebno privlači. Zelo zgovoren o Indiji je naslednji citat Marka Twaina: »Indija je zibelka človeške civilizacije, rojstni kraj človeškega govora, mati zgodovine, stara mati legend, prastara mati tradicije. Naši najvrednejši in najredkejši materiali v zgodovini človeka so zaklenjeni v indijski zakladnici.«
Domačin, Spodnjesavinjčan Danilo Jesenik je bil v sklopu podiplomskega izobraževanja deset tednov v različnih okoljih. Bil je med kristjani, hinduisti in tibetanskimi budisti.
Na jugu Indije je bival v ašramu Shantivanam. To je krščanski ašram, neke vrste samostan, duhovni tempelj, ampak odprtega tipa. Ljudje se lahko gibajo svobodno, znotraj ašrama pa je zaželena tišina. Danilo Jesenik pravi, da v ašramu človek ne more ubežati pred samim seboj, prej ali slej si se primoran soočiti s sabo.

Medobčinska splošna knjižnica Žalec

Vmesnik
Prilagodite vmesnik, da bo lažja uporaba za različne pogoje.
To upodablja dokument v visokokontrastnem načinu.
S tem se dokument prikaže kot bel na črnem
To lahko pomaga tistim, ki imajo težave pri obdelavi hitrih premikov zaslona.
To naloži pisavo, ki je lažja za branje za osebe z disleksijo.