CERKEV SV. JURIJA
TABOR S PTIČJE PERSPEKTIVE - P. STROUHAL
VZPETINE NAD TABOROM - U. LEDINEK
SONCE ZLATI SPODNJO KAPLO
POGLED IZ OJSTRIŠKE VASI
STRAŽARJI KRVAVICE IN ČEMŠENIŠKE PLANINE
TRAVNIKI OJSTRIŠKE VASI
OBČINA TABOR
.. prav lepa je šentjurska fara, še lepši je šentjurski zvon ..
  • Obvestila
21. februar 2022
Saša Zidanšek Obreza
ZAKAJ JE DOBRO IMETI KVALIFICIRANO DIGITALNO POTRDILO OZ. MOBILNO IDENTITETO

Tako kot pri poslovanju v fizičnem svetu svojo istovetnost dokazujemo z osebnim dokumentom, tako pri elektronskem poslovanju to storimo s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali mobilno identiteto smsPASS. To potrebujemo za varno elektronsko poslovanje z državnimi organi kot ustrezno sredstvo za e-identifikacijo. Na ta način izkazujemo svojo identiteto, jamčimo za vsebino elektronsko posredovanih informacij in se tudi elektronsko podpisujemo.

Ena izmed bolj zaželenih stvari v času epidemije je zagotovo elektronska identiteta, ki nam med drugim omogoča dostop do portala zVem in s tem do PCT-potrdil (enako kot do portalov eUprava, eDavki, eZpiz in drugih). Z elektronsko identiteto lahko vstopamo tudi na portal eUprava, kjer pridobimo koristne informacije z različnih področij, npr. kako pridobim izjavo o karanteni na domu, pridobim rojstni list, vpišem otroka v šolo, oddam vlogo. Več na povezavi: https://e-uprava.gov.si/, kjer morate opraviti prvo registracijo, da boste lahko dostopali do svojih osebnih podatkov kot tudi oddajali elektronske vloge (modul moja eUprava).

Sliši se preprosto, a stranke, ki pridejo na Upravno enoto Žalec, imajo v zvezi s tem veliko vprašanj. Zato vam v nadaljevanju želimo predstaviti uporabo kvalificiranih digitalnih potrdil in mobilne identitete smsPASS, s katerimi lahko fizične osebe dostopajo do spletnih storitev hitro in enostavno.

Za dostop do storitev zgoraj navedenih portalov moramo razpolagati z enim od kvalificiranih digitalnih potrdil, ki jih izdajajo overitelji Ministrstvo za javno upravo (SIGEN-CA), Pošta Slovenije (PoštaRCA), Nova Ljubljanska banka (AC NLB) in Halcom (Halcom CA). Za namestitev potrebujemo računalnik in svoj elektronski naslov.

Mobilna identiteta smsPASS pa je način prijave v račun SI-PASS. Za uporabo potrebujemo mobilno telefonsko številko in telefon, ki sprejema kratka sporočila. Vsak uporabnik ima lahko le en uporabniški račun SI-PASS s svojo davčno številko. V svojem računu SI-PASS pa lahko uporabljate več e- naslovov (službeni, zasebni …), ki se vsi uporabljajo kot uporabniško ime.

Kakšna je razlika med digitalnim potrdilom SIGEN-CA in mobilno identiteto smsPASS, katerih vloge sprejemamo na upravni enoti?

Za pridobitev obeh je treba ugotoviti identiteto uporabnika. Za pridobitev digitalnega potrdila SIGEN-CA morate obiskati Upravno enoto Žalec. Po oddaji obrazca boste prejeli avtorizacijsko kodo (s poštno pošiljko) in referenčno številko (po e-pošti). Šele nato lahko prevzamete certifikat in ga namestite na računalnik.

V kolikor že imate digitalno potrdilo, si lahko pridobite smsPASS na način, da se prijavite v SI-PASS in sprožite postopek pridobitve. Kodo za aktiviranje boste prejeli po pošti v nekaj dneh. Če digitalnega potrdila nimate, se oglasite na Upravno enoto Žalec ali Krajevni urad Vransko. Kvalificirano digitalno potrdilo lahko uporabljate širše kot mobilno identiteto smsPASS, vendar je pridobitev slednje hitrejša in enostavnejša.

Elektronsko identiteto lahko pridobite starejši od 15 let, imeti morate slovensko enotno matično številko občana (EMŠO) in davčno številko. V imenu invalidne osebe lahko zahtevek odda njegov pooblaščenec z overjenim pooblastilom. Slovenci v tujini (državljani Republike Slovenije) lahko oddate zahtevek za pridobitev digitalnega potrdila na diplomatsko konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v tujini. Storitev je brezplačna. Digitalno potrdilo SIGEN-CA velja 5 let. V obdobju dveh mesecev pred iztekom veljavnosti lahko s starim potrdilom prek spletnega obrazca (na portalu SI-TRUST) oddate e-zahtevek za novo digitalno potrdilo.

V primeru suma zlorabe, izbrisa ali spremembe podatkov digitalnega potrdila mora imetnik le-tega zahtevati preklic, ki ga lahko odda osebno na upravni enoti ali krajevnem uradu, v elektronski obliki ali po telefonu (potrebuje geslo, ki je bilo določeno ob prevzemu).

Vse, ki želite še več informacij o kvalificiranih digitalnih potrdilih in mobilni identiteti smsPASS, vabimo, da si ogledate spletne strani Državnega centra za storitve zaupanja (SI-TRUST) na naslednji povezavi: https://www.si-trust.gov.si/sl/.

Hkrati vsem strankam sporočamo, da se je zaradi epidemioloških razmer treba naročiti (03 713 5111) za obisk Upravne enote Žalec. Stranke prosimo za strpnost in potrpežljivost. Pravočasne informacije o poslovanju upravnih enot najdete na spletnih straneh: https://www.gov.si/drzavni-organi/upravne-enote/.

 

Simona Stanter
načelnica Upravne enote Žalec