JUTRO V TABORU
CERKEV SV. JURIJA
TABOR S PTIČJE PERSPEKTIVE - P. STROUHAL
VZPETINE NAD TABOROM - U. LEDINEK
SONCE ZLATI SPODNJO KAPLO
POGLED IZ OJSTRIŠKE VASI
STRAŽARJI KRVAVICE IN ČEMŠENIŠKE PLANINE
TRAVNIKI OJSTRIŠKE VASI
OBČINA TABOR
.. prav lepa je šentjurska fara, še lepši je šentjurski zvon ..
  • Kultura
Pevsko društvo Tabor
Predsednik Janez ČERNEC
Tajnica Amanda HERODEŽ
Blagajničarka Polona VOVK

 

Mešani pevski zbor Tabor je bil kot sekcija Kulturnega društva Ivan Cankar Tabor ustanovljen leta 1989 kot nadaljevanje zdaj že skoraj 120-letne tradicije organiziranega zborovskega petja v kraju. V letu 1996, ob 100-letnici prve organizirane pevske skupine v Taboru, se je organiziral v samostojno društvo, skozi čas pa so nastale še nove oblike; zdaj v društvu delujejo tudi moški in ženski zbor ter kot najmlajša sekcija vokalna zasedba Sekstete.

Zbor v povprečju sestavlja 45 pevk in pevcev, ki so različnih starosti in poklicev, med njimi so tudi dijaki, študenti in upokojenci. Poleg ljubezni do zborovskega petja in glasbe jih druži tudi iskreno prijateljstvo.

Repertoar zbora obsega dela različnih obdobij in zvrsti; renesanse, klasike, romantike in dela modernih skladateljev. Radi zapojejo ljudske in narodne pesmi ter vedno zelene melodije iz zakladnice slovenskih popevk ter narodno-zabavne glasbe. Za posebne priložnosti je občasno potrebno osvežiti tudi znanje partizanskih pesmi, podoknic in napitnic, saj zbor nastopa na različnih prireditvah.

Zbor vsako leto nastopi na nekaj celovečernih koncertih in krajših nastopih v domačem ter različnih krajih po Sloveniji. Redno nastopa na vsakoletni območni reviji pevskih zborov v Savinjski dolini in se uvršča med najboljše zbore Žalske regije. Pevke in pevci so v okviru koncertov sodelovali z mnogimi različnimi glasbenimi sestavi; zelo uspešni koncerti so nastali v sodelovanju z Godbo Liboje in narodno-zabavnimi ansambli, rezultat takega sodelovanja je tudi videospot na priredbo Avsenikove pesmi »Ostanimo prijatelji«.

V preteklih letih je zbor večkrat gostoval v Nemčiji, Italiji in na Hrvaškem, nazadnje v letu 2014 na Korčuli in v Dubrovniku. V letu 2006 je v češkem Olomoucu na mednarodnem zborovskem festivalu prejel zlato medaljo v konkurenci mešanih zborov in se uvrstil na tekmovanje za absolutnega zmagovalca festivala, kjer je zasedel 3. mesto. V počastitev 15. obletnice delovanja zbora so pevke in pevci pod vodstvom zborovodje Milana Kasesnika posneli zgoščenko z naslovom »Pa se sliš«, 10 let kasneje pa pod vodstvom zborovodkinje mag. Špele Kasesnik še eno zgoščenko z naslovom »25 let«, na katerih je mogoče slišati jagodni izbor širokega repertoarja zbora. Od septembra 2015 zbor vodi zborovodja Karel Leskovec.

 

Naslov: 

Tabor 25, 3304 TABOR
Kontakt: Janez ČERNEC, telefon 041 657 580

E-pošta: 

pevsko.drustvo.tabor@gmail.com, 4deset@gmail.com

Vmesnik
Prilagodite vmesnik, da bo lažja uporaba za različne pogoje.
To upodablja dokument v visokokontrastnem načinu.
S tem se dokument prikaže kot bel na črnem
To lahko pomaga tistim, ki imajo težave pri obdelavi hitrih premikov zaslona.
To naloži pisavo, ki je lažja za branje za osebe z disleksijo.